Motion till riksdagen
2016/17:994
av Pia Nilsson (S)

Obligatorisk prao i grundskolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa obligatorisk prao för elever på grundskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Grundskolans elever behöver förbättrade kunskaper om arbetslivet och arbetsmarknaden för att kunna göra övervägda val, inte minst när det gäller vilket gymnasieprogram de ska välja.

Prao är viktigt eftersom den är ett generellt och tidigt instrument, innan de allra flesta har fått ett insteg i arbetslivet eller valt till gymnasiet.

Prao kan genomföras på en arbetsplats eller genom att eleven deltar i undervisningen på ett yrkesprogram i gymnasieskolan.

Genom praon får eleverna inblick i hur arbetslivet fungerar och hur arbetet i specifika branscher går till. På det viset kan praon bidra till elevens fortsatta val av utbildningsväg och yrkesval.

Det är också många som hoppar av studierna eller byter inriktning, vilket delvis kan förklaras av bristande koll på arbetsmarknaden. 

1994 slutade praoverksamheten vara obligatorisk och det har därför inte funnits någon officiell statistik på prao i grundskolan.

En ny rapport från näringslivets forskningsinstitut Ratio visar att antalet praodagar minskat drastiskt de senaste åren och att det på sikt kan leda till problem både för kompetens-försörjningen för näringslivet och för den unge för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

När den praktiska erfarenheten saknas kan det vara svårt att veta vad det innebär att passa tider, kunna interagera med andra, jobba målinriktat med ett projekt eller en arbetsuppgift.

Det är olyckligt inte minst för de som redan har problem att ta sig in på arbetsmarknaden.

Prao är oftast första gången eleverna får praktisera på ett företag och lära sig mer om vad företagen förväntar sig av sina anställda eller hur det är att vara företagare.

Enligt läroplanen ska skolan ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan göra väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. Obligatorisk praoverksamhet kan utgöra en viktig del i det arbetet.

 

Pia Nilsson (S)