Motion till riksdagen
2016/17:993
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Tullverkets befogenheter


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över Tullverkets kontrollbefogenheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tullen arbete är väldigt viktigt. De kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och säkerställa konkurrensneutral handel. De förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Om rätt resurser och förutsättningar ges skulle Tullverket och dess verksamhet kunna förbättras ytterligare. I en rapport om deras arbete kan man utläsa att de under år 2015 har tagit in drygt 11 miljarder kronor i tull, skatt och andra avgifter, gjort 5 922 beslag av narkotika och dopningsmedel, genomfört 74 208 fysiska kontroller (t.ex. godskontroller, kontrollvisitationer och kontroller av resenärer) hanterat 6,4 miljoner deklarationer. Vi ser gärna att de får fortsätta jobba effektivt och förebyggande.

 

Det finns ett stort varuflöde som används för smuggling av illegala varor vilka kan skada oss och göra vårt samhälle osäkert. Tullverket ska inte bara hindra narkotika från att komma över Sveriges gränser, utan också exempelvis vapen, skadliga kemikalier, smittade djur och växter mm.

 

Det finns idag bestämmelser om kontroll av postförsändelser men inte bestämmelser för

Tullverkets befogenhet att kontrollera kurirförsändelser. Tullverket har inte befogenhet att göra kontroller på andra exportörer än Postnord.

 

Tullverkets kontrollbefogenheter bör generellt se över för att få en mer effektiv och samlad verksamhet.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Hans Unander (S)

Patrik Engström (S)

Niklas Karlsson (S)