Motion till riksdagen
2016/17:990
av Catharina Bråkenhielm (S)

Översyn av barnpension och efterlevandestöd till barn som mist en förälder


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn bör göras gällande efterlevandestöd till barn som mist en förälder, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Barn som har en avliden förälder kan få barnpension. Denna pension betalas ut till den kvarvarande föräldern/vårdnadshavaren fram till dess barnet fyller 18 år. Efter 18 årsdagen fram till dess barnet fyller 20 år betalas den ut till barnet om barnet fortfarande studerar.

Denna månatliga summa som betalas ut bygger på den förälder som avlidits pension och ska anses kompensera för den inkomst som den avlidne föräldern tidigare bidrog med. I de flesta fall där det finns små barn i familjen kommer en ny partner in som familjeförsörjare när livet går vidare. Men även då det finns två inkomster i familjen går pensionen till den kvarvarande föräldern och inte till barnet.

Barnpensionen kan användas fritt av den kvarvarande föräldern till valfri konsumtion och behöver inte alls komma barnet till del. Endast i de fåtal fall där man från de sociala myndigheterna misstänker att pengarna inte kommer att gå till barnets behov tillsätts en överförmyndare. De flesta familjer är inte forum för de sociala myndigheternas insyn.

Jag anser därför att det behöver finnas ett system för översyn över hur dessa pengar hanteras. Vid översynen ska barnets bästa iiakttagas. Detta gäller även i de fall som vårdnadshavare har hand om pengarna.

 

 

 

Catharina Bråkenhielm (S)