Motion till riksdagen
2016/17:988
av Monica Green m.fl. (S)

Upprätthållande av service och arbetstillfällen i mindre samhällen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en aktiv regionalpolitik för service i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den statliga närvaron i kommunerna bör säkerställas genom bättre samordning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tillgång till boende, arbete, utbildning, välfärd, service och fritidsaktiviteter ska finnas tillgängligt i hela landet.  Människor ska själva kunna välja var de vill leva och verka och inte begränsas av brister inom dessa områden.

Tyvärr har urbaniseringen har medfört stora negativa konsekvenser på många håll i landet. Snabbt växande städer har svårt att hinna bygga bostäder, förskolor och skolor. Samtidigt minskar underlag för service i orter utanför de större städerna vilket leder till färre arbetstillfällen.

Kommuner med mindre orter tappar skatteintäkter och får problem med att upprätthålla den kommunala servicen och samhällsservice som exempelvis skolor, äldrevård, post, bank, försäkringskassa, polis och arbetsförmedling.

I de mindre tätorterna läggs dagligvarubutiker ner och det är svårt att behålla en kommersiell service. Många mindre handlare har svårt att överleva trots att butiken ofta är samhällets enda mötesplats och har funktionen som både affär, bensinstation, café och bibliotek. Det är svårt att få företagen att bära sig ekonomiskt när befolkningsunderlaget minskar i närområdet. Det måste finnas sätt att behålla och utveckla både offentlig och kommersiell service i mindre kommuner och tätorter och därmed trygga arbetstillfällen.

Vi ser att det finns samordningsmöjligheter för att klara av den statliga närvaron i mindre kommuner och samhällen. Polis, försäkringskassa, skattemyndighet och arbetsförmedling skulle kunna samarbeta mer för att säkerställa närvaro, trygghet och service genom statlig närvaro. Vi kan tänka oss gemensamma lokaler, samordning av inköp, samarbete av tolkar osv bara det går att säkerställa tryggheten även på mindre orter.

Service i mindre tätorter utvecklas för att skapa jobb som bidrar till att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner och därmed stärks jobbförutsättningar och boende i hela Sverige. För att skapa jämlika livsvillkor för människor oavsett bostadsort behövs en aktiv regionalpolitik.

 

Monica Green (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Emilia Töyrä (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Sara Karlsson (S)

Veronica Lindholm (S)

Hillevi Larsson (S)