Motion till riksdagen
2016/17:985
av Anders Österberg m.fl. (S)

Polishögskola i Borås


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om etablering av en polishögskola i Borås och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi har utökat utbildningsplatserna för polisen, och många fler färdigutbildade poliser kommer ut i arbete efterhand. Trots detta råder det fortfarande stor brist på poliser. Inte minst gäller det i mindre kommuner och på landsbygden.

Det polisiära arbetet innebär numera också administrativt arbete som tar mycket tid i anspråk. Ett arbete som förr gjordes av civilanställd personal. I och med stora uppsägningar av civilanställd personal på 90-talet behövs ännu fler poliser för att kompensera de civilanställdas arbete.

Vi kan framöver se en ljusning med den nu ökade polisutbildningen. Trots detta kommer antalet poliser inte att räcka fullt ut eftersom många poliser samtidigt uppnår pensionsålder.

Om det bedöms att det finns ytterligare behov av en polishögskola anser vi att denna bör placeras i Borås.

En polisutbildning förlagd till Borås ligger geografiskt sett väl till för att täcka rekryteringsbehov av poliser i västra Sverige med Göteborg som storstad och Borås som andra stad samt många mindre kommuner med omfattande landsbygd. Enbart i Västra Götalandsregionen bor det 1,5 miljoner invånare.

Borås Högskola har stor erfarenhet av samverkan med arbetsgivare i utbildningsplanering och genomförande samt integrering av teoretisk och praktisk utbildning.

Högskolan är stark inom ett stort antal kompetensområden som är av intresse för en polisutbildning, t.ex. sociologi och psykologi. Särskilt intressant är biblioteks- och informationsvetenskap eftersom framtida polisiär verksamhet i allt större utsträckning kommer att handla om informationssökning och informationshantering. Samverkan med juridiska institutionen vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet säkerställer den juridiska utbildningen.

Högskolan i Borås förmåga att kunna rekrytera studenter med bakgrund från studieovana miljöer och från invandrargrupper samt Högskolans engagemang i mångfaldsfrågor och stöd till skolor i invandrartäta områden är en faktor av betydelse för placeringen av en polisutbildning vid Borås Högskola.

Vid den bedömning av de lärosäten som anmält intresse för polisutbildning som gjordes för ett par år sedan ansåg bedömargruppen att Högskolan i Borås hade mycket goda förutsättningar, likvärdiga med Växjö universitet där den senast inrättade polisutbildningen lokaliserades.

 

 

Anders Österberg (S)

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

Börje Vestlund (S)

Maria Andersson Willner (S)

Phia Andersson (S)