Motion till riksdagen
2016/17:983
av Hans Ekström (S)

Mälarens vatten


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Mälaren och andra viktiga vattentäkter måste skyddas för dricksvattenförsörjningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges tredje största sjö Mälaren är av mycket stor betydelse för Sverige och Mälardalsregionen. Sjön försörjer nära tre miljoner människor boende i Mälardalen och Stockholmsregionen med dricksvatten. Många vattenverk använder Mälaren vatten.

För att skydda Mälaren kan det bli aktuellt i framtiden att bygga skyddande barriärer eller att höja Mälaren i samma takt som havet stiger. Klimatförändringar väntas leda till höjda vattennivåer i Mälaren och markområden runt om sjön riskerar att utsättas för översvämning och dränkas, vilket medför risk för föroreningar. För att skydda dricksvattnet behöver en rad åtgärder vidtas. Bland annat måste kapaciteten för att snabbare kunna tömma sjön öka för att minska risken för översvämning.

Sverige är ett land som har bra dricksvatten. Klimatförändringarna kommer dock innebära att vi tvingas förbereda oss för ökade förekomster av vatten med en sämre kvalitet. Riskerna för vattenburen smitta och kemiska föroreningar kommer troligen öka om nederbörden ökar och översvämningar blir vanligare. Stiger havsnivån riskeras stora saltvatteninträngningar vilket skulle innebära stor påverkan på ekosystemet i Mälaren.

Mälaren måste skyddas och värnas för att också i framtiden kunna utgöra en viktig dricksvattentäkt.

 

Hans Ekström (S)