Motion till riksdagen
2016/17:976
av Sara Karlsson m.fl. (S)

Effektivare plan- och byggprocesser


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över reglerna för överklaganden enligt plan- och bygglagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att den enskilde ska kunna överklaga politiskt fattade beslut som berör dem och få dem prövade är en självklar demokratisk rättighet. Därför återfinns i PBL (Plan- och Bygglagen), liksom i andra lagar, en sådan rättighet inskriven och regler för hur överklagandeprocessen går till.

 

Sedan 1 juni 2016 överklagas beslut om detaljplaner och områdesbestämmelser direkt till Mark- och miljödomstolen. Innan lagändringen var Länsstyrelsen första instans, vilket fortfarande är fallet med beslut om bygglov mm. Syftet var att få en effektivare plan- och byggprocess, då många byggprojekt försenas kraftigt av prövningar i flera instanser.

 

Det finns dock anledning att gå vidare med fler åtgärder för att snabba upp processerna. Det är inte rimligt att så kallade okynnesöverklaganden ska kunna fördröja ikraftträdande av beslut som har så stor betydelse för människor som exempelvis nybyggnation av bostäder.

 

Ett sätt att effektivisera processerna skulle kunna vara att införa prövningstillstånd redan i första instans. Det skulle visserligen försvåra möjligheten till prövning men det skulle kunna vara ett effektivt sätt att komma åt ogrundade överklaganden och frigöra resurser för att fokusera på de mer komplicerade och legitima konflikter som kan finnas i plan- och byggfrågor.

 

Ett annat skulle kunna vara att införa en mindre administrativ avgift för den enskilde som väljer att överklaga. På så sätt skulle den överklagande parten bidra till finansieringen av det relativt tungrodda arbetet med prövningar enligt PBL.

 

Det finns också ärenden som kan överklagas enligt både PBL och MB (Miljöbalken), men prövningarna sker ofta separat. Detta är också något som fördröjer processen, och försenar byggprojekt. Därför bör möjligheten med en sammanslagen prövning enligt PBL och Miljöbalken ses över. Detta har redan skett avseende buller, men skulle kunna utökas till fler områden.

 

 

Sara Karlsson (S)

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Fredrik Olovsson (S)

Hans Ekström (S)