Motion till riksdagen
2016/17:970
av Hanna Westerén m.fl. (S)

Tydliga och säkra karriärsystem


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tydliga och säkra karriärsystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En viktig förutsättning för att svensk forskning ska hålla riktigt hög klass är att vi lyckas attrahera forskarbegåvningar. Attraktiva och tydliga karriärvägar, från forskarstuderande och postdoktorer till professorer, gör lärosätena till ett lockande alternativ för både kvinnor och män.

Det är viktigt att de nydisputerade ges möjligheter till fortsatt forskning och meritering. Otrygg finansiering i början av forskarkarriären och otydliga karriärvägar där formella anställningsförfaranden saknas, riskerar att innebära att många väljer bort en akademisk karriär. Med ett ökat risktagande i forskningen är det viktigt att se över möjligheten till tryggare villkor för forskarna. Risktagande främjas inte av att forskare riskerar sin privatekonomi. Istället är det ofta bra och trygga anställningsvillkor som leder till högkvalitativ och nydanande forskning.

Transparens är ett grundläggande och viktigt värde för forskarkarriären. Tydlighet bör eftersträvas vad gäller forskarens villkor, hur utvärderingen sker och efter vilka kriterier. Karriärvägarna bör gynna både nationell och internationell rörlighet. Vidare bör vikten av ämnesövergripande forskning och samverkan med det omgivande samhället beaktas. Som ett led i resonemanget ovan är det önskvärt att se över incitamenten för ökad flexibilitet och samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

Det är viktigt att den svenska högskolan ser värdet av relevanta erfarenheter utanför universitet och högskolor. Genom att beakta erfarenhet från näringslivet och den offentliga sektorn inom högskolan kan rörligheten mellan företag, institut och högskola stimuleras. Det bör ses som positivt att akademiker vill jobba i näringslivet eller offentlig sektor. Regeringen bör beakta villkoren för grupperna ovan beskrivna och främja ökad samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

 

Hanna Westerén (S)

 

Anna-Caren Sätherberg (S)

Jennie Nilsson (S)