Motion till riksdagen
2016/17:961
av Pia Nilsson m.fl. (S)

Se över möjligheten till ROT-avdrag utomlands


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av ROT-avdragets regelverk med syfte att endast tillåta avdrag för renoverings-, om- och tillbyggnadsåtgärder för objekt placerade i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2014 beviljades 1 900 svenskar 52 miljoner kronor i skattereduktion för RUT- och ROT-tjänster utförda i ett annat EU/EES-land. Det är en ökning med nästan 160 procent sedan 2011. Den största delen av utbetalningarna har gått till svenskars semesterbostäder i Spanien, Frankrike och i våra grannländer och vi kan anta att det i de allra flesta fall inte är svenska företag som har utfört arbetet.

 

Därmed är det här en avdragsmöjlighet som överhuvudtaget inte går i linje med ROT-avdragets ursprungliga tanke om att skapa jobb och minska svartarbetet i Sverige. Det ligger också nära till hands att anta att skattesubventionen särskilt gynnar höginkomsttagare varför avdraget även är problematisk ur ett fördelningspolitiskt perspektiv.

 

Att regeringen har sänkt ROT- avdragets subventionsgrad från 50 procent till 30 procent är bra, men ytterligare förändringar är nödvändiga. Enligt Skatteverket köpte över en miljon svenskar ROT- tjänster som subventionerades med närmare 17 miljarder kronor 2015. Det är mer än statens kostnad för garantipension till våra äldre.

 

Sedan ROT- avdraget infördes 2008 har reformen kommit att bli dyrare än någon kunde förutse och det gör det angeläget att närmare granska avdragets fördelningspolitiska profil.

 

Vi anser att en översyn av ROT- avdragets regelverk med syfte att endast tillåta avdrag för renoverings-, om och tillbyggnadsåtgärder för objekt placerade i Sverige skyndsamt bör genomföras.

 

 

 

Pia Nilsson (S)

 

Anna Wallén (S)

Lars Eriksson (S)

Åsa Eriksson (S)