Motion till riksdagen
2016/17:939
av Lars Eriksson (S)

Utbildad arbetskraft för ökat bostadsbyggande


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla yrkesprogrammen som är kopplade till byggbranschen för att göra dem mer attraktiva och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När Sverige äntligen har en regering som satsar på bostadsbyggandet så ställer detta också krav på en rad olika kompetenser inom byggbranschen. Yrken inom byggbranschen är idag rankade av Arbetsförmedlingen som bristyrken. Boverkets prognoser av behovet av ett ökat bostadsbyggande ger en indikation om att inom denna sektor behöver många anställas, och möjligheten att utbilda sig vidare för att kvalificera sig till yrken inom byggbranschen kommer vara en viktig del inom yrkesutbildningen. Inom byggbranschen signalerar företag att de har svårt att lämna anbud då de helt enkelt saknar personal och inte minst rätt utbildad personal.

Inom byggbranschen finns efterfrågan på dels byggnadsarbetare, dels tjänstemän inom byggindustrin. En bra bakgrund för dessa tjänstemän är att kunna byggjobbet från grunden. Det finns säkert flera sätt på vilket detta kan hanteras. En väg kan vara att yrkeshögskolan försöker möta denna efterfrågan. Ute i arbetslivet skulle detta kunna handla om någon form av produktionsledare eller arbetsledare.

Yrkesprogrammen behöver bli mer attraktiva för att Sverige ska klara av utmaningen med ett ökat bostadsbyggande. Därför är det angeläget att se över hur yrkesprogrammen kan utvecklas, och gärna tillsammans med branschen, för att tillgodose den kompetens som behövs för att Sverige ska klara ett ökat bostadsbyggande.

 

Lars Eriksson (S)