Motion till riksdagen
2016/17:933
av Marie Granlund m.fl. (S)

Integration med norra Europa via Fehmarn bält-förbindelsen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om integration med norra Europa via Fehmarn bält-förbindelsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Danmark och Tyskland bygger en fast förbindelse mellan Rödbyhavn och Puttgarden. Förbindelsen, över Fehmarnbält, innebär att skandinaviska järnvägsnätet och det kommande kontinentala höghastighetsnätet kopplas samman mellan Köpenhamn/Malmö och Hamburg. Restiden mellan Malmö och Hamburg kan kortas ner till 2,5 timmar vilket innebär stora möjligheter för arbetspendling och kunskapsutbyte. Det borde dock inte stanna till att transportsträckorna kortas utan vårt mål ska vara att södra delarna av Sverige, mest specifikt Skåne, integreras med norra delar av Europa, specifikt Tyskland.

I med detta kan Öresundsregionen bli en del av Europas kanske mest kunskapsintensiva regioner och hela Skandinavien får avsevärt bättre förbindelser för både gods- och persontransporter mot norra Europa. Öresundsregionen, d v s östra delarna av Danmark och Skåne, har tillsammans en befolkning på cirka 3,9 miljoner människor. Hela området som kommer att bildas samman: Hamburg och Schleswig-Holstein i Tyskland: region Själland och region Huvudstaden i Danmark samt Skåne i Sverige har en befolkning på 8, 9 miljoner människor. Det är alltså något färre en hela Sveriges befolkning.

Öresundsintegrationen har varit igång en mycket längre period och det har funnits en uttalad politisk vilja från både Sverige och Danmark att vi ska skapa förutsättningar för bättre integration. Samtidigt ser vi att vi har en hel del kvar att arbeta med trots våra politiska ansträngningar. Det finns fortfarande problem med olika länders system vad det gäller socialförsäkringar, pensioner och skatteregler vid arbetspendling och kontakter över gränserna där människor kommer i kläm. Arbetspendlingen minskar och samarbeten mellan institutioner för högre utbildning har stött på problem.

Integrationsarbetet över gränserna kräver nationellt intresse och det borde finnas en svensk nationell strategi för integration med Danmark och Tyskland. Själva förbindelsen mellan Danmark och Tyskland beräknas bli klart först 2028 vilket ger oss tid att säkerställa att regionen utvecklas framgångsrikt redan från början. Det krävs ett samordnat och strukturerat arbete som kan underlätta integrationen från den dag då första tåget kommit från Hamburg till Malmö.

 

 

 

Marie Granlund (S)

 

Hillevi Larsson (S)

Jamal El-Haj (S)