Motion till riksdagen
2016/17:924
av Eva Lindh och Johan Andersson (båda S)

Familjehemsregister


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att analysera lämpligheten i att införa register över familje- och jourhem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett stort antal barn, ungdomar och vuxna placeras varje år i familjehem eller jourhem. På många håll är det idag svårt att rekrytera familjehem. Samhället har ett stort ansvar för de barn och unga som har en sådan livssituation att de inte kan bo kvar med sin ursprungsfamilj.

Kommunerna ansvarar för att utreda familjehemmen och att följa upp insatsen. En del familjehem tar emot upp barn och unga från olika kommuner, några har upp till 3-4 olika placeringar från olika kommuner. Men det finns idag inga möjligheter att samverka eller följa upp mellan kommunerna om familjehemmen fungerar. Saknad av en sådan samverkan eller ett sådant register kan leda till komplikationer. När ett familjehem visar sig olämpligt och blir av med sitt uppdrag från kommun A så kan samma familjehem ha kvar placeringar från kommun B och kommun C och till och med få nya placeringar från kommun D. Kommunerna B, C och D har helt enkelt ingen aning om att familjehemmet bedömdes olämpligt av kommun A.

I utredning av familjehem ingår att lämna in utdrag ur polisens belastningsregister. Men det kan hända att en kommun behöver avbryta en pågående placering om det kommer fram att familjehemmet av någon anledning inte fungerar eller uppfyller de ställda kraven. I de flesta fall fungerar familjehemmen naturligtvis mycket bra och kan ge värme, kärlek och omsorg samt stödja de som placeras till ett bättre liv. Det har dock förekommit fall med vanvård eller oförmåga att möta barnens behov och deras utsatthet och det är inte säkert att dessa uppgifter blir föremål för polisutredning. Ett familjehem kan med andra ord visa sig olämpligt utan att det syns i något annat register, men det är viktigt att kommuner som planerar anlita ett familjehem får kännedom om en placering där inte är lämplig.

Därför bör regeringen överväga att analysera och överväga om det vore önskansvärt att införa ett register över familje- och jourhem.

 

Eva Lindh (S)

Johan Andersson (S)