Motion till riksdagen
2016/17:916
av Catharina Bråkenhielm (S)

Slopad fordonsskatt för köp av bil till funktionshindrad


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fordonsskattelagen bör ses över gällande fordonsskatt för personer med funktionsnedsättning som behöver köpa en större bil på grund av sin funktionsnedsättning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När man är funktionsnedsatt med ett rörelsehinder som gör att man är totalt beroende av elrullstol eller permobil uppstår ett problem när man vill bege sig utomhus och ta sig till andra platser. Det krävs en mycket stor bil för att man ska få plats. Det är svårt att transportera sig själv och en elrullstol i en vanlig bil. Man måste därför införskaffa en större bil än man i vanliga fall skulle ha haft, för att elrullstolen eller permobilen ska kunna få plats – en bil som ofta är dyrare i inköp och som dessutom ofta belastas med en mycket högre skatt än den bil man normalt sett skulle ha ägt. Många rörelsehindrade har svårt att klara av det ekonomiskt, särskilt som många funktionsnedsatta har en mycket låg inkomst. Att åka kollektivt är heller inget alternativ som det kan vara för personer utan funktionsnedsättning.

 

I Finland får funktionsnedsatta befrielse från fordonsskatten om de har av polisen beviljats parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning (28 b § i vägtrafiklagen 267/1981) eller om man kör en person med funktionsnedsättning som har tillstånd.

I Sverige finns ingen sådan skattebefrielse. Däremot kan funktionshindrade i Sverige med parkeringstillstånd för rörelsehindrade ansöka om befrielse från trängselskatt hos Skatteverket. I Sverige finns ett bilstöd att söka på upp till 60 000 kronor för införskaffande av bil. Det finns dock ett relativt lågt satt tak för hur mycket man får tjäna för att få stödet, likaså finns det en åldersgräns på 65 år.

Bilstödet gäller bara när personen ska införskaffa eller anpassa sin bil. Driften av bilen i form av en hög skatt är ofta mycket svår att klara av.

Att som funktionshindrad behöva betala mycket högre bilskatt för att man av utrymmesskäl måste ha en mycket större bil än andra är inhumant. Människor med stora funktionsnedsättningar är mycket beroende av bil för att kunna förflytta sig.

Då man idag kopplar trängselskattebefrielse till innehav av parkeringstillstånd för rörelsehindrade torde även detta sätt vara möjligt att använda för detta ändamål.

 

 

Catharina Bråkenhielm (S)