Motion till riksdagen
2016/17:909
av Hillevi Larsson m.fl. (S)

Öresundsintegrationen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Öresundsintegrationen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan Öresundsbron öppnades år 2000 har integrationen över sundet tagit fart. Cirka 15 000 personer pendlar över nationsgränsen varje dag. Öresundsregionen står för en fjärdedel av Sveriges och Danmarks samlade BNP. I Skåne och Själland bor sammanlagt 3,8 miljoner människor, vilket gör regionen till Nordens mest tätbefolkade område.

 

Öresundsregionen har alla förutsättningar att vara en motor i svensk och dansk ekonomi, vilket skulle generera många arbetstillfällen och intäkter till både Sverige och Danmark. Men tyvärr hämmas utvecklingen av gränshinder mellan länderna. Problemen uppstår vid arbetspendling, studier, familjebildning och flytt över sundet.

 

Öresundskommittén har kartlagt gränshindren i rapporten ”33 gränshinder – utmaningar och möjligheter”, som kom 2010. Sedan rapporten kom har flera gränshinder lösts, men nya har tillkommit under tiden. Det visar behovet av att ständigt arbeta med att förebygga att gränshinder uppkommer och att riva befintliga gränshinder.

 

Flera av gränshindren innebär betydande hinder för integrationen i Öresund:

 

·Oklarheter: Vilken socialförsäkringstillhörighet gäller vid start av företag som tar uppdrag på båda sidor sundet? Vilken föräldraförsäkring och barnbidrag blir det för den som arbetar i flera länder? Ska svenska gränspendlare vara med i den svenska eller danska a-kassan?

 

·Det är omöjligt med arbetsmarknadspraktik på andra sidan Sundet, vilket minskar jobbchanserna för arbetssökande på bägge sidor. Enda undantaget är om ett svenskt företag har en filial i Danmark. 

 

·Utbildningar/behörigheter/auktorisationer är inte lika mycket värda på båda sidorna av sundet. För elektriker och VVS-installatörer är det möjligt att arbeta på båda sidor av sundet om man får ett intyg från sitt fackförbund, men kunskapen om detta är dålig. Detta minskar jobbchanserna för arbetssökande och ökar risken för arbetskraftsbrist.

 

·Icke EU-medborgare som bor i Sverige eller Danmark kan inte ta ett arbete på andra sidan Sundet, även när de har en specialkompetens som efterfrågas.

 

·Skatteavtalet mellan Danmark och Sverige är orättvist och behöver omförhandlas. Skatten betalas där man arbetar och inte där man bor, detta har lett till inkomstbortfall för skånska kommuner som betalar välfärden för alla gränspendlare som bor på den skånska sidan. Svenska staten har fått tillbaka en del av bortfallet men de skånska kommunerna och Region Skåne har knappast fått någon kompensation.

 

·Försenade och inställda tåg samt gränskontroller förlänger restiden, skapar osäkerhet för gränspendlare och deras arbetsgivare samt innebär ökade kostnader

 

 

Regeringen bör överväga att i framtiden intensifiera arbetet med att riva gränshinder och ytterligare främja Öresundsintegrationen!

 

Hillevi Larsson (S)

 

Annelie Karlsson (S)

Christer Adelsbo (S)

Jamal El-Haj (S)

Kent Härstedt (S)

Kerstin Nilsson (S)

Lena Emilsson (S)

Marianne Pettersson (S)

Marie Granlund (S)

Niklas Karlsson (S)

Per-Arne Håkansson (S)

Yasmine Larsson (S)