Motion till riksdagen
2016/17:906
av Krister Örnfjäder och Laila Naraghi (båda S)

Vikta forskningsanslag till högskolornas och de nya universitetens fördel


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vikta basanslagen för forskning och forskarutbildning till högskolor och universitet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Forskning och utbildning av hög kvalitet måste finnas i hela landet. Det möjliggör att stora delar av samhället kan ha närkontakt med avancerad forskning och rekrytera högt kvalificerad personal. En god samverkan med det omgivande samhället gynnar näringsliv, regional utveckling och även själva forskningen.

I budgetpropositionen för 2017 föreslår regeringen en satsning på successivt ökade anslag för forskning direkt till universitet och högskolor så att anslagsnivån år 2020 har ökats med 1,3 miljarder kronor. Detta är en mycket viktig och efterlängtad satsning.

För att universitet och högskolor i hela landet ska kunna ta ett större och mer långsiktigt ansvar för utvecklingen av forskningen och på så vis bidra till att Sverige kan behålla sin tätposition i världen vill vi att regeringen överväger att, liksom i förra höstens budget, vikta de så kallade basanslagen som går direkt till universitet och högskolor för forskning och utbildning på forskarnivå.

 

Krister Örnfjäder (S)

Laila Naraghi (S)