Motion till riksdagen
2016/17:902
av Catharina Bråkenhielm (S)

Införande av anhörigdagar


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa anhörigdagar för äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har i dag 1,3 miljoner anhöriga som regelbundet vårdar eller stödjer en närstående och deras insatser sparar årligen 177 miljarder åt samhället. I dag finns ingen möjlighet för dessa personer att få ersättning för att hjälpa till exempel sina föräldrar, en dement närstående, eller en funktionsnedsatt anhörig. En mycket stor insats görs av anhöriga idag gällande städning och annat runt den anhörige och detta sker på den anhöriges fritid. Dock finns det en rad saker som den anhörige behöver hjälp med som inte kan läggas på en heltidsarbetandes fritid exempelvis besök på vårdinrättningar.

För samhället är det viktigt att anhöriga ges skäliga villkor för att kunna klara sin situation. Om de inte orkar, eller inte längre vill ställa upp, kommer vård och omsorg inte att fungera. Många av de saker som den anhöriga behöver stöd och hjälp med ligger inte under hemtjänstens ansvar. Den som har gamla föräldrar måste till exempel många gånger ta ledigt från jobbet för att följa med till läkaren, distriktssköterskan eller vid inläggning på sjukhus eller andra besök som görs under arbetstid.

Det finns varken pengar eller personal som kan ta över detta ansvar inom den offentliga omsorgen. För många med låga inkomster ger dessa dagar ett mycket tufft ekonomiskt bortfall.

En viktig insats är därför ekonomisk ersättning till anhöriga som hjälper sina närstående med dessa för den anhörige mycket viktiga saker.

Anhörigdagarna skulle kunna vara fyra per år och fungera på liknande sätt som den tillfälliga föräldrapenningen VAB. Jag anser därför att en översyn behöver genomföras för att utröna möjligheten att införa anhörigdagar för äldre

 

 

 

Catharina Bråkenhielm (S)