Motion till riksdagen
2016/17:9
av Bengt Eliasson (L)

Järnvägslinjen Varberg–Borås


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om framtiden för järnvägslinjen Varberg–Borås (Viskadalsbanan) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägen mellan Varberg och Borås, den s.k. Viskadalsbanan, är idag en eftersatt del i det svenska järnvägsnätet, detta trots att den är klassad som riksintresse och trots att den är en allt viktigare del i transportinfrastrukturen för orter belägna utmed sträckan. Linjen är också en viktig bana för omledningstrafik när Västkustbanans norra del mot Göteborg drabbas av störningar eller stopp. Detta gäller både gods och den allt mer ökande persontrafiken. En upprustning skulle medföra möjligheten till tätare och snabbare pendlingstrafik och längre och tyngre godstransporter. Detta skulle också avlasta den tungt belastade riksväg 41. Det skulle öppna för bättre möjligheter att lätt resa mot södra Sverige och Köpenhamnsregionen på ett klimatsmart sätt.

En mycket stor del av Viskadalsbanans 182 järnvägsövergångar är obevakade. Ett stort antal olyckor och tillbud sker årligen. Trots detta är ombyggnadstakten av dessa mycket låg.

En allmän upprustning för att möjliggöra en funktionell pendeltrafik samt godstransporter innebär bl.a. att bygga fler mötesplatser för tåg för att minimera väntetider, bygga bort alla osäkra obevakade övergångar samt generella upprustningar och kompletteringar av perronger och omlastningsstationer skulle inte enbart säkra en effektiv och attraktiv transportlänk. Det skulle också rädda liv och minska lidande för de som drabbas av olyckor och inte minst förbättra arbetsmiljön för tågförare och personal.

 

 

Bengt Eliasson (L)