Motion till riksdagen
2016/17:884
av Helene Petersson i Stockaryd och Johanna Haraldsson (båda S)

Ett synkroniserat och samordnat socialförsäkringssystem


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över Försäkringskassans helhetsansvar så att ingen person faller mellan stolarna, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Socialförsäkringarna är en central del i den svenska välfärdsmodellen.

Försäkringarna har under lång tid framgångsrikt bidragit till att bekämpa fattigdom och medverkat till en rättvis fördelning av de ekonomiska resurserna i Sverige. Därmed har de bidragit till både social sammanhållning och en god ekonomisk tillväxt.

Socialförsäkringar ska ge en standardtrygghet och därigenom stärka medborgarnas frihet. Försäkringarna ger frihet från oro för den egna ekonomin när människor inte kan försörja sig genom arbete. De ger också trygghet som gör det möjligt att ställa om till nya arbeten eller arbetsplatser.

I budgetpropositionen föreslås en hel rad satsningar som stärker den svenska modellen och socialförsäkringarna. Att människor ska känna sig trygga är en viktig del i vårt samhällsbygge. Även den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslog i sitt slutbetänkande en rad förbättringar i sjukförsäkringen inklusive stödet för återgång i arbete.

Inom sjukförsäkringen lades ett antal förslag för att stärka försäkringens förmåga att ge ekonomisk trygghet och stödja en återgång i arbete. Tyvärr är det fortfarande en del personer som faller mellan stolarna och förlorar all rätt till ersättning vid övergången mellan sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkring/a-kassa.

Om Försäkringskassan gör bedömningen att personen är arbetsför upphör ersättningen efter 365 dagar.

Personen inkommer med läkarintyg men Försäkringskassans bedömning kvarstår och en kontakt tas med A-kassan och Arbetsförmedlingen tillsammans med Försäkringskassan. Rätten till A-kassa prövas efter Arbetsförmedlingens bedömning om möjlighet att stå till arbetsmarknadens förfogande.

Om Arbetsförmedlingen gör bedömningen att personen inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande går ärendet tillbaka till Försäkringskassan och ett nytt läkarintyg och en ny utredning och bedömning görs.

Under hela denna tid, som i refererat fall varat från maj till augusti, alltså tre månader, har personen stått utan ersättning. Ingen ska behöva falla mellan stolarna

Regeringen bör därför se över regelverket och överväga om inte Försäkringskassan ska ansvara för ärendet och att ersättning utgår under hela tiden tills hela ärendet är slutbehandlat och personen antingen övergått till arbetsförmedlingens eller a-kassans ansvar eller återgått till den öppna arbetsmarknaden.

 

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Johanna Haraldsson (S)