Motion till riksdagen
2016/17:871
av Shadiye Heydari (S)

Mun- och tandhälsa


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över en jämlik hälso- och sjukvård, vilket ska innefatta alla delar av kroppen samt alla samhällsskikt, och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om se över en ny tandvårdsreform som syftar till att efter möjlig tid ge alla den tandvård de behöver för att hålla sig hälsosamma och undvika övriga sjukdomar och tillkännager detta för regeringen.

 

Motivering

Sverige är ett ledande välfärdsland. Hårt arbete och en rad viktiga reformer har varit grunden till det svenska välfärdssystem som vi har skapat för att förbättra livsvillkoren för den svenska befolkningen.

Vi har god hälso- och sjukvård, men det finns mycket kvar och utveckla. Sjukvården idag är inte jämlik. När man pratar om hälso- och sjukvård finns nästan aldrig munvård och tandhälsa med trots att munnen faktiskt är en del av kroppen. 

En god tandhälsa främjar hela kroppens hälsa och har en stor social och ekonomisk betydelse för människor.

Ett tandläkarbesök kostar idag för mycket för många, varför många väljer bort att kontinuerlig gå på tandhälsokontroller eller gå på nödvändiga tandläkarbesök. Konsekvenserna blir sämre tänder och högre kostnader för både den enskilde och samhället i framtiden.

Personer med svåra infektioner i munnen saknar idag ett skydd för att dels stoppa det direkta lidandet, men även ett skydd som motverkar utveckling av allvarliga följdsjukdomar, såsom vissa typer av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, tarmsjukdomar och andra ämnesomsättningssjukdomar. Forskning visar på ett starkt samband av låg tandstatus och flertal sjukdomar. Mycket tyder på att dessa personer även har förkortad levnadslängd.

Den nuvarande tandvårdsreformen ger subvention på 50 % av tandvårdskostnaderna när dina utgifter ligger mellan 3000 kr till 15000 kr. Därefter ges subvention på 85 % av kostnaderna.

För en låg eller medelinkomsttagare är dessa subventioner inte lättillgängliga eller användbara, vilket positionerar tandvård som en klassfråga.

 

 

Shadiye Heydari (S)