Motion till riksdagen
2016/17:863
av Lars Hjälmered (M)

Grön gräddfil för näringslivet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga införandet av en grön gräddfil för näringslivet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska miljölagstiftningen är med rätta hård och krävande. Företaget som vill starta produktion i en ny fabrik behöver visa sin påverkan på miljön och vad man gör för att minska sin påverkan. Det är bra och rimligt. Det är däremot ett problem att det tar väldigt lång tid från att en ansökan lämnas in till att ett slutligt beslut tas. Ofta kan den totala handläggningstiden ligga i spannet 5–10 år. Långa handläggningstider och osäkra processer är negativt för möjligheterna till viktiga investeringar. Detta blir extra viktigt då den globala värld vi lever i innebär att företag ofta väljer mellan etablering i olika länder. Därför bör hanteringstider för ansökningar generellt kortas.

Om ett företag vill göra miljöförbättrande åtgärder behöver de i dag ofta söka om sina miljötillstånd. På samma sätt som för en ansökan om en ny verksamhet kan processen ta lång tid och kosta mycket pengar – trots att det varken handlar om att producera mer eller att generera mer utsläpp. Byråkratin sätter således käppar i hjulen för många företag vars avsikt är att förbättra miljön. I praktiken kan det handla om saker som att minska sin klimatpåverkan och energianvändning genom att byta bränsle.

Det rimliga är att premiera miljöförbättrande åtgärder. Därför bör det övervägas hur företag som vill göra miljöförbättrande åtgärder kan få en ”gräddfil” i tillståndshanteringen, en snabb hantering som gör att förbättringar snabbt och smidigt kommer på plats. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Lars Hjälmered (M)