Motion till riksdagen
2016/17:853
av Magnus Persson (SD)

Ökat nationellt stöd för elever med dyslexi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett ökat nationellt stöd för elever och ungdomar med diagnosen dyslexi och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många skolor är idag väldigt duktiga på att tillhandahålla stöd och hjälpmedel för elever med dyslexi eller annan inlärningssvårighet. Dock finns det även väldigt många skolor som inte har eller ens kan erbjuda det stöd som elever har rätt till. Detta är en direkt följdkonsekvens av kommunaliseringen av skolan, som tyvärr de eleverna med särskilda behov får betala det yttersta priset för. 

Vilka ofta är dessa elever som har särskilda behov som främst drabbas vid kommunala besparingar. Det finns även flertalet exempel på när föräldrarna själv tvingats bekosta hjälpmedel till sina barn i skolarbetet.

För att öka möjligheterna för barn och ungdomar bör man i alla landsting och kommuner införa en hjälpmedelscentral samt kontinuerlig utbildning för lärare och skolpersonal efter nationella riktlinjer. I syfte för att kunna erbjuda dessa elever det stöd de både behöver och har rätt till.

 

 

Magnus Persson (SD)