Motion till riksdagen
2016/17:800
av Michael Svensson m.fl. (M)

Kompetensförsörjning i vården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att motverka kompetensbrist i vården genom att prioritera nyckelkompetenser och förbättra flödena i vårdkedjan samt tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag går den medicinska utvecklingen snabbt framåt och vi ser nya landvinningar och möjligheter med innovativa läkemedel. Diskussioner rör ofta hur dessa innovationer ska komma patienterna till del, men en annan viktig aspekt, som ofta glöms bort, är huruvida det finns kompetens hos vårdprofessionerna för att hantera de nya möjligheterna när det gäller diagnostik och behandling.

Utvecklingen av nya behandlingar och ny diagnostik ställer inte bara krav på resurser för att köpa in dem, utan på att det finns resurser i form av personal som hanterar det som kallas bioinformatik, vilket innebär analyser av biologiska data, och då särskilt molekylärbiologisk data.

Eftersom det idag finns få personer som arbetar med denna typ av analys, t.ex. patologer, innebär det en allvarlig och tidsödande flaskhals för patienten som väntar på att få sina prover analyserade innan behandling kan påbörjas. Detta är ett hot mot patientsäkerheten eftersom den enskilda patienten inte ges möjlighet att påbörja behandling innan vården har avgjort vilken typ av behandling som är bäst.

Därför bör regeringen se över möjligheterna att t.ex. med hjälp av riktade medel förstärka nyckelkompetenser och förbättra flödena i vårdkedjan, för att förbättra patientsäkerheten och tillvarata nya medicinska möjligheter.