Motion till riksdagen
2016/17:797
av Jenny Petersson m.fl. (M)

Betydelsen av Lv 6


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Försvarsmaktens förmåga att hålla luftrum och sjövägar öppna för handelstrafik bör vara prioriterad och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom betydelsen av Lv 6, Sveriges enda luftvärnsregemente, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Halland är fantastiskt. Inflyttningen är stor till Halland och regionen är en av de mest attraktiva i landet att bo och arbeta i. Halland har den bästa utvecklingen av medelinkomst, en hög utbildningsnivå, ett bra företagsklimat och en vård som står sig mycket bra i nationella jämförelser.

Sedan 1950 har folkmängden i Halland ökat med över 72 procent. Även om födelsetalen har varit relativt höga beror befolkningsökningen i första hand på inflyttningen vilket bidragit till att länet idag är en av Sveriges främsta tillväxtregioner. Halland har stor betydelse för Sverige, så inte minst när det gäller försvar och säkerhet.

Sveriges närområde har de senaste åren blivit mer osäkert och oförutsägbart. Sveriges enda och viktiga luftvärnsregemente Lv 6 ligger i Halmstad, Halland. Lv 6:s uppgift är att vara ett skydd mot hot från luften, så som fientliga helikoptrar, flygplan eller raketer. Lv 6 har beredskap för insatser både nationellt och internationellt. De vakande ögonen sker genom olika typer av sensorer som radarsystem för att upptäcka hot som kan identifieras för att sedan bekämpas av robotar. Det är viktigt att Sverige och Lv 6 får förutsättningar för att nu och i framtiden kunna hantera förband och systems utmaningar.

Huvuduppgiften för luftvärnet utförs i luftrummet i samverkan med flygvapnet men regementet tillhör armén och förbandets soldater är även tränade i markstrid. För att säkerställa bibehållna samhällsfunktioner vid ett skymningsläge är totalförsvarets, militärt och civilt, alla bitar absolut nödvändiga.

I slutet av september påbörjade 43 rekryter sin grundutbildning på Luftvärnsregementet.

Luftvärnets stridsskola (LvSS) utbildar officerare och specialistofficerare till luftvärnet, och är en del av Luftvärnsregementet i Halmstad. Skolan ansvarar också för att utbilda och utveckla förband och system inom luftvärnsfunktionen.

Det är vår uppfattning att Sverige måste stärka sin försvarsförmåga för att kunna leva upp till att skydda Sverige och landets intressen – Lv 6 är en viktig del och detta bör riksdagen till regeringen tillkänna.

 

 

Jenny Petersson (M)

 

Jörgen Warborn (M)

Michael Svensson (M)