Motion till riksdagen
2016/17:795
av Jenny Petersson (M)

Sänk arbetsgivaravgiften för unga och äldre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sänka arbetsgivaravgiften för unga och äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I ett läge där trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden blir allt högre krävs det att vi som politiker arbetar för att sänka dem, särskilt för dem som står längst ifrån.

Enligt Finanspolitiska rådet kommer regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna innebära en minskning av antalet sysselsatta ungdomar med mellan 6 000 och 10 000. Samtidigt riskerar regeringens särskilda löneskatt för personer som fyllt 65 att bryskt bryta den positiva trend som Alliansregeringen påbörjade med fler äldre sysselsatta efter ett förstärkt jobbskatteavdrag. Vänsterregeringen riktar alltså medvetet skattehöjningar och skapar högre trösklar för de grupper i samhället som redan har det svårast att få in en fot eller hålla sig kvar på arbetsmarknaden.

Istället för att vältra över kostnader och skapa artificiella hinder skall vi förenkla för fler att arbeta. Regeringens arbetsfientliga skattehöjningar skall naturligtvis bort, men man bör gå ännu längre. För att på riktigt börja bryta det utanförskap som ständigt växer måste det vara billigt och enkelt att anställa unga, särskilt sådana som aldrig tidigare haft en anställning. På samma gång måste vi behålla den enorma kompetens som våra äldre, mer erfarna innehar för att kunna tackla utmaningen med en åldrande befolkning.

Därför föreslår jag att riksdagen tillkännager för regeringen att en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga och äldre bör ses över.

 

 

Jenny Petersson (M)