Motion till riksdagen
2016/17:792
av Olle Felten och Sven-Olof Sällström (båda SD)

Frivillig inkomstdelning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder för en stärkt ekonomisk jämställdhet mellan makar i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Debatten om jämställdhet fortsätter att skörda återkommande offer genom att människor istället för att bli jämställda, blir intvingade i politiserade system som splittrar och motverkar sitt syfte. Genom att tänka om och nytt med utgångspunkt från människors egen uppfattning om hur man vill utforma sina liv som utgångspunkt, kan man skapa system som stödjer den enskildes strävan mot ett bättre liv. Idag tvingas många människor in i en politiskt detaljstyrd tillvaro som tenderar att splittra familjer istället för att underlätta gemenskapen.

Ofta framhålls de ekonomiska skillnaderna mellan män och kvinnor som argument för att minska frihetsgraderna i familjepolitiken. Det är ett bedrägligt resonemang, eftersom det ekonomiska problemet i huvudsak har skapats genom de politiska beslut som ligger till grund för dagens situation.

Frivillig inkomstdelning mellan makar eller motsvarande skulle lösa många av de konstlade och orättvisa situationer som möter dagens familjer. Genom att två makar kan välja att dela på sina inkomster, skapar vi en möjlighet för dem att bygga en helt jämlik ekonomisk situation, oavsett vilken nivå på lön respektive part har. Genom att också koppla pensionsrätt i det allmänna pensionssystemet till omfördelad lön mellan makar skapar vi ett mer rättvist system som framför allt skulle gynna den part som i utgångsläget har den lägsta lönen.

Denna reform skapar riktig jämställdhet, genom att man i en familj kan välja olika lösningar och låta en person med hög lön dela med sig till sina maka/make, så att båda får tillgodoräkna sig lika stor lön. Detta skall också innebära samma pensionsmöjligheter och samma rätt till sjukpenning för båda parter, dvs. en absolut ekonomisk jämställdhet.

Den skissade principen för ett system med frivillig inkomstdelning ska ligga till grund för ett utredningsdirektiv med syfte att presentera ett förslag till lagändringar som möjliggör ett sådant system. Kostnaderna för en sådan reform bör finansieras inom ramen för familjepolitiken. Riksdagen beslutar att tillkännage detta för riksdagen.

 

 

Olle Felten (SD)

Sven-Olof Sällström (SD)