Motion till riksdagen
2016/17:79
av Johan Nissinen (SD)

Kapitalkrav


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att svenska banker bör vara skyldiga att ha kapitalkrav på minst 15 procent och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De svenska storbankerna klarade Europeiska centralbankens stresstester väl. Enligt testet skulle ingen av bankerna få en kärnprimärkapitalkvot lägre än 14 % i ett negativt scenario om bostadspriserna skulle backa 19 % i år och 12,7 % respektive 3,5 % de kommande åren.

Kärnprimärkapitalrelationen mäter bankernas eget kapital i relation till deras riskvägda tillgångar och är ett av de viktigaste verktygen för att stärka den finansiella stabiliteten. Sedan 2007 får bankerna använda interna modeller för att beräkna sina riskvikter, efter att dessa godkänts av Finansinspektionen. Det är bara ca 4 kronor för varje 100 kronor som de lånar ut som är eget kapital.

Vanliga låntagare måste ha minst 15 % eget kapital för att få lån – ett krav som borde gälla även för bankerna själva. I 85 % av bankkriserna som slagit till i OECD-länder de senaste 46 åren har banker med minst 13 % eget kapital klarat allvarliga förluster. Bankernas uppgift är inte att värna allmänintresset före vinstintresset, däremot är det tillsynsmyndigheters och politikers skyldighet att värna skattebetalarnas pengar.

 

 

Johan Nissinen (SD)