Motion till riksdagen
2016/17:788
av Olle Felten (SD)

Klassa handgranat som vapen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att klassa handgranater som vapen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Handgranater är tillverkade för krigshandlingar, alltså är de ett vapen. För den som inte förstått det kan man läsa följande i t.ex. Wikipedia: ”Handgranater är granater som används för bekämpning av trupp, på kort avstånd, samt för rökläggning”. Man kan också hitta definitionen av vad en handgranat är i denna skrift: ”SoldR Mtrl Vapen Handgranater, Försvarets Materielverk och AerotechTelub Information och Media AB, 2000, M7742-101191.”

Den som hävdar motsatsen kan inte ha ett ärligt syfte, utan agerar antingen med en total okunnighet som grund eller med en grumlig agenda i botten. Det finns ingen som helst logik i att vapnet handgranat klassas som något annat än just vapen. Sanningen är det som skall ligga till grund för lag och rätt.

Ett förslag som innebär att explosiva varor också skall omfattas av den inre gränslagen, och därigenom kan beslagtas, håller på att utarbetas för att lösa problemet. Det är dock i detta sammanhang en halvmesyr, eftersom det inte hanterar den ologiska klassificeringen av handgranater som sprängmedel. Regeringen krånglar med andra ord till situationen helt i onödan och är därmed ansvarig för att stora mängder illegala vapen i form av handgranater kan föras in i Sverige. Detta gynnar bara grovt kriminella och bidrar till att destabilisera landet.

Visserligen är det också en bra åtgärd att olaga införsel av sprängmedel beivras kraftfullt av Tullverket, men problemet är enklare än så att lösa, genom att sätta rätt etikett på vapnet handgranat.

 

Olle Felten (SD)