Motion till riksdagen
2016/17:771
av Christina Östberg (SD)

ANDT


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning som ska analysera och ge konkreta förslag på hur vi i Sverige kan komma till rätta med den negativa utvecklingen avseende dödlighet till följd av missbruk av narkotika och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I genomgången av den tidigare Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak (ANDT)-strategins resultat konstaterades också att dödligheten till följd av narkotikamissbruk är fortsatt hög i Sverige. Vi står också ut i jämförelse med andra europeiska länder. Faktum är att narkotikadödligheten i Sverige är näst högst i EU, med 70 dödsfall per miljon invånare jämfört med den genomsnittliga dödligheten inom EU som uppskattades till 16 dödsfall per miljon invånare (2013). Detta enligt en rapport ifrån EU:s narkotikabyrå. I många andra länder har antalet dödsfall stabiliserats och även minskat något, men i Sverige har kurvan vad gäller dödsfall till följd av narkotikamissbruk istället stigit brant för varje år. Situationen i Sverige karakteriseras av blandmissbruk där olagliga droger blandas med mediciner och alkohol. Det är ytterst oroväckande för såväl enskilda individer som för folkhälsan, och samhället i stort, att dödligheten till följd av narkotika ökar och ligger kvar på en så konstant hög nivå.

Resultatet av de insatser som gjorts är för klent och insatserna har uppenbarligen inte varit tillräckliga. Det är förvisso positivt att regeringen har givit Socialstyrelsen i uppdrag att i samråd med Rättsmedicinalverket och Folkhälsomyndigheten utveckla statistiken om narkotikarelaterad dödlighet för att beskriva bakomliggande orsaker. Vi vill dock se mer handling och konkreta förslag ifrån regeringens sida för hur man mer aktivt vill arbeta för att komma tillrätta med att få ned dödligheten till följd av narkotikamissbruk.


Mot den bakgrunden yrkar vi att regeringen tillsätter en utredning som ska analysera och ge konkreta förslag på hur vi i Sverige kan komma tillrätta med den negativa utvecklingen vad gäller dödlighet till följd av missbruk av narkotika. (Källa, länk till artikel innehållande fakta som refereras till ovan:http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/narkotikadodligheten-i-sverige-nast-hogst-i-eu.)

 

 

Christina Östberg (SD)