Motion till riksdagen
2016/17:706
av Lena Asplund (M)

Enhetlig moms för simskolor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ett införande av enhetlig moms för simskolor oavsett ålder på eleverna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skatterättsnämnden har ansett att kurser i vattenvana och vissa simövningar för barn i åldrarna 3 månader till 4 år inte utgör idrottslig verksamhet. Frågan har betydelse för om den reducerade skattesatsen om 6 procent kan tillämpas.

Ett bolag bedrev simundervisning för familjer med barn i åldrarna 3 månader till 4 år. Målsättningen var att utbilda barnen till goda simmare. Undervisningen genomfördes i form av kurser på fyra olika nivåer. Kurserna hade tydliga mål och övningar och syftade till att utveckla simfärdigheterna hos deltagarna. Två instruktörer deltog vid varje tillfälle och dessa var utbildade i Svenska Simförbundets regi.

Frågan i ärendet var om bolagets simundervisning skulle anses utgöra idrottslig verksamhet i momshänseende, och om moms därmed skulle tas ut med den reducerade skattesatsen 6 procent i stället för med standardskattesatsen 25 procent.

Skatteverket ansåg att bolagets verksamhet i huvudsak syftade till att stimulera barns motoriska utveckling, ge vattenvana, skapa respekt för vatten och lära barnen hålla andan under vatten. Därför ansåg Skatteverket att kurserna inte innehöll tillräckligt mycket av traditionell simundervisning för att kunna jämställas med en sådan simskola vars verksamhet anses utgöra idrott.

Skatterättsnämnden gjorde bedömningen att det huvudsakliga syftet med övningarna var att de deltagande barnen skulle få vattenvana och utveckla sina motoriska förutsättningar för att lära sig att simma. Därför ansåg Skatterättsnämnden att verksamheten inte kunde anses utgöra idrottslig verksamhet och den reducerade skattesatsen om 6 procent var inte tillämplig.

Två nämndemän var skiljaktiga och ansåg att moms skulle tas ut med 6 procent av beskattningsunderlaget eftersom det är aktivitetens syfte i allmänhet att bedriva sport eller idrott som ska vara avgörande och inte deltagarnas ålder.

EU:s momsdirektiv är tydligt med vilka varor och tjänster som kan undantas från normalmomssatsen. Dit hör idrottsverksamhet.

Att Skatteverket och Skatterättsnämnden ansett att simundervisning för yngre barn inte är idrott är vad jag anser en tolkningsfråga inte en tydlighet från EU:s momsdirektiv.

Att kunna simma anser de flesta som en självklarhet men så är det inte i verkligheten. I en undersökning från Svenska Livräddningssällskapet 2014 så svarade 78 procent i åldern 18–79 att de ansåg sig simkunniga. Skolverket gjorde en undersökning bland landets femteklassare 2010 och då kunde 8,3 % inte simma.

Enligt MSB är drunkning den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldern 1 till 6 år. Att få vattenvana och börja i simskola i tidig ålder ökar möjligheten att lära sig att simma. Att då göra det dyrare för yngre att kunna få vattenvana i tidig ålder är helt fel.

 

 

Lena Asplund (M)