Motion till riksdagen
2016/17:674
av Lotta Finstorp (M)

Angående strandskyddet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att underlätta för ett strandskydd på 100 meter i Södermanlands län och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alliansen ändrade strandskyddsreglerna 2009 och 2010. Syftet var att öka antalet bostäder på främst landsbygden, men också att öka det kommunala och regionala självbestämmandet. Dessvärre gav inte de nya reglerna den effekt som önskades och länsstyrelserna har i princip utökat strandskyddet till 300 meter, trots att detta enbart skulle fungera som ett undantag från 100 meter som är det vanliga.

Bostadsbristen i delar av vårt land är akut, och vi måste hitta fler åtgärder för att öka bostadsbyggandet.

I Södermanland finns det många vattendrag, sjöar och mycket kust och att kunna bygga vid sjönära lägen skulle därför kunna innebära en stor upplyftning för flera kommuner i Södermanland. Detta skulle innebära att flera arbetsplatser skapades i Södermanland och att fler flyttade till Södermanland. Södermanland ligger mycket nära, på pendlingsavstånd till både Stockholm, Norrköping och Linköping, och har därför stort potential att växa. Därför skulle det vara mycket välkommet ifall man kunde få igång byggandet i Södermanland. Ett sätt att öka byggandet i Södermanland skulle vara att underlätta byggandet vid sjöar, vattendrag och kusten. Detta skulle gynna såväl landsbygden som staden i stort i Södermanland och påverka hela länet positivt. Detta skulle bäst ske genom att man antog som 100 meter i strandskyddet som huvudregel i Södermanland vid byggande nära vattendrag och insjöar. Därför yrkar jag på att underlätta för ett strandskydd på 100 meter i Södermanlands län.

 

 

Lotta Finstorp (M)