Motion till riksdagen
2016/17:649
av Lars Tysklind (L)

Elnätsstyrning


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att elnätsbolagen ska vara skyldiga att tillhandahålla laststyrning till sina elnätskunder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi kommer inom en snar framtid driva många av våra fordon med el och laddning av batterier i hemmet kommer vara det naturliga sättet att ”tanka” sitt fordon.

Om inget görs kommer det lokala elnätet att tidvis bli överbelastat. Laddning av elfordon måste för att inte orsaka ökande kostnader för elnätsbolagen, som i sin tur övervältras på elkunderna, kunna styras mot övriga laster i elnätet.

Framförallt är det lämpligt att styra värmesystem på ett sådant sätt att laddning av elfordon inte görs samtidigt som värmesystemen tar ut stor effekt från elnätet.

Dagens teknik med ”Internet of Things” och smarta hem gör laststyrning tekniskt och ekonomiskt möjligt! Genom att fler hem får fiberanslutning kan anslutning av apparater i våra hem medföra lägre kostnader för anslutning av till exempel värmepumpar.

Övergång till eldrift av våra personbilar kommer energimässigt inte vara något problem, 45 TWh olja kommer ersättas av 15 TWh el.

Däremot kommer det vid kallt väder och behov av laddning efter till exempel en långhelg uppstå effektproblem i det lokala elnätet.

Detta effektproblem kan med hjälp av elnätsbolagens utökade lastansvar lösas med stora nyttor för samhälle, elkund, elnätsbolag och miljön.

 

 

Lars Tysklind (L)