Motion till riksdagen
2016/17:637
av Hanna Westerén (S)

Gotlands dricksvattenförsörjning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att bevaka vattensituationen och trygga dricksvattenförsörjningen på Gotland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förutsättningarna för Gotlands vattenförsörjning skiljer sig från övriga landets genom att länet utgörs av en ö. Det saknas hållbara alternativ för att ordna eller förstärka vattenförsörjningen från angränsande län eller kommuner. Vidare präglas vattenförsörjningssituationen av en påtaglig säsongsmässig variation i både tillgång och efterfrågan, med en kraftigt ökad förbrukning under sommarperioden samtidigt som tillgången då är som sämst. Vattenförsörjningssituationen är då i regel tydligt ansträngd och i princip införs bevattningsförbud varje sommar. De utpekade vattenverken och överföringsledningarna är av mycket stor betydelse för vattenförsörjningen på Gotland och om dessa på något sätt skulle påverkas negativt kan konsekvenserna bli stora.

Under 2016 har grundvattennivåerna varit rekordlåga på Gotland och tillrinningen till sjöarna dålig. Läget har under sommaren 2016 varit mycket allvarligt och i april lades ett rekordtidigt bevattningsförbud. Vattenbristen beror på att nederbörden varit låg det senaste året. Tack vare bevattningsförbudet, trycksänkning i systemet och en kampanj för att få gotlänningar och turister att spara vatten klarade Gotland det allvarliga läget som rådde över sommaren. Men om nederbördsmängden även kommande år är under det normala kan vattensituationen nästa sommar bli akut.

I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vattnet direkt ur kranen utan att bli sjuka och vi vill inte heller att vattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. Vi förlitar oss också på att det alltid ska finns tillgång till vatten.

I dag är dricksvattnet generellt sett av hög kvalitet, men vattenskyddsuppdraget växer och blir mer komplext. Ska Sverige i allmänhet, och Gotland i synnerhet, ha friskt dricksvatten även i framtiden behöver kommunernas vattenskydd utvecklas, och det stöd som staten ger måste bli bättre. Dricksvattenförsörjning är ett kommunalt ansvar, men också ett nationellt intresse.

Livsmedelsverket, som idag har samordningsansvar för det nationella dricksvattenarbetet, har initierat ett lovvärt arbete för att trygga dricksvattenförsörjningen nationellt. I det nätverk som Livsmedelsverket samordnat, och där samtliga berörda verk och myndigheter är representerade, har en handlingsplan och strategi för dricksvattnet arbetats fram. En av vattenanläggningar som HaV har klassat som är riksintresse är Visby vattenverk, som försörjs av ett stort antal vattentäkter och som försörjer stora delar av öns befolkning med rent och säkert dricksvatten. Ska det vara möjligt att leva och verka på Gotland, och ska det vara möjligt för besöksnäring och näringsliv att skapa tillväxt och utveckling, måste vattenförsörjningen vara trygg och hållbar.

Som ovan nämnt är dricksvattensituationen på Gotland, och även i andra delar av södra Sverige, ytterst bekymmersam. Staten bör bevaka vattensituationen på Gotland särskilt, och särskilt överväga vilka åtgärder som är nödvändiga för att trygga dricksvattenförsörjningen på Gotland.

 

Hanna Westerén (S)