Motion till riksdagen
2016/17:636
av Catharina Bråkenhielm (S)

EU:s djurskydd måste stärkas


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kraftfullt arbeta för stärkt djurskydd inom EU och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har en lång tradition av djurskydd och den svenska djurskyddslagstiftningen är en av de mest omfattande i världen. EU:s djurskyddslagstiftning ligger i de flesta fall långt efter och det är svårt att se till att lagar och regler tillämpas och kontrolleras.

Vi bör verka för att få EU att stärka sina djurskyddslagar och att se till att de direktiv som finns gällande djurskydd stärks och görs om till förordningar.

Efter att fördraget om Europeiska unionens funktionssätt antogs har frågan om djurskydd fått en mer framskjuten position inom EU. I fördragets artikel 13 konstateras att djur är kännande varelser. Där står också att EU och medlemsländerna ska ta hänsyn till djurens välfärd när EU:s politik i fråga om jordbruk, fiskeri, transport, inre marknad, forskning och teknisk utveckling samt rymdteknik utformas och genomförs. Fördraget utökar också parlamentets inflytande över ny lagstiftning som rör djurskydd, vilket i sin tur ökar medborgarnas möjligheter att påverka.

Men mer behöver göras. Det finns stora skillnader inom EU när det gäller djurskydd. Det beror på att djurskyddslagstiftningen inom EU ofta är så kallade direktiv. Det innebär att det finns en miniminivå när det gäller djurskydd, och att det sedan är upp till varje land att ha tuffare regler eller inte.

Därför är det viktigt att direktiven görs om till förordningar, som är bindande.

Områden som är fortsatt eftersatta inom EU är kanske främst djurslakt och djurtransporter.

Transportförordningen inom EU, medger obegränsade möjligheter till långa djurtransporter om bara djuren ges vila, foder 5 och vatten med vissa mellanrum. Det gör att långa djurtransporter kors och tvärs över Europa fortfarande äger rum. Länder som exempelvis Italien, Tyskland och Holland är stora mottagare av levande djur, ofta smågrisar, suggor och kalvar.

EU bör stärka djurskyddet i transportförordningen och följa det svenska exemplet med att införa en åttatimmars gräns för transporter till slakt.

Sverige är ett av få länder som har krav på bedövning vid slakt. Det är en självklarhet för oss, men inte för många andra. Flera rapporter visar att slakt utan föregående bedövning är helt förkastligt från djurskyddssynpunkt.

Bedövning vid slakt borde bli bindande för medlemsländerna.

 

Catharina Bråkenhielm (S)