Motion till riksdagen
2016/17:632
av Laila Naraghi m.fl. (S)

Höjda ersättningar till lanthandlarna


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av ersättningssystemet till landets lanthandlare och en översyn av ersättningarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges lanthandlare spelar en avgörande roll för landsbygden. De bidrar till utveckling och ett grundläggande serviceutbud gör att människor vågar flytta till och bo kvar på landsbygden.

En väl fungerande lanthandlare är ofta både livsmedelsbutik och post, samt apotek, bank och ombud för Systembolaget. Där denna service finns är den ofta hotad på grund av ständigt vikande lönsamhet.

Det ersättningssystem som i dag finns för lanthandlare som sköter till exempel Systembolagets, Svenska spels, Postens och apotekens service på landsbygden motsvarar inte alls den nytta det innebär för de statligt ägda bolagen eller för samhället. Ersättningarna är mycket låga, ibland till och med helt obefintliga på grundnivå och enbart med en låg ersättning per såld enhet.

Enligt Livsmedelshandlarna täcker inte ombudskapen kostnaderna för butiken, framför allt inte i mindre butiker. 

Även om ombudskapen kan vara ett sätt att skapa trafik till butiken är det varken rimligt eller rättvist att lanthandlarna inte får en ersättning som ens står i proportion med kostnaderna eller den samhällsnytta de bidrar med. Både för deras nyckelroll på landsbygden och för deras bidrag att göra samhällets service tillgänglig utanför centralorterna. Därför bör dagens ersättningssystem till lanthandlare förändras för Systembolaget, Posten, Svenska spel och andra bolag med statligt ägande.

Regeringen bör överväga att se över ersättningarna för att möjliggöra för ett långsiktigt och stabilt statligt stöd till lanthandlarna som inte är ett bidrag utan en betalning för utförd samhällsservice.

 

Laila Naraghi (S)

 

Krister Örnfjäder (S)

Lena Hallengren (S)