Motion till riksdagen
2016/17:630
av Sara Karlsson (S)

En ny Arktisstrategi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förnya och uppdatera den svenska strategin för den arktiska regionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inför det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet 2011–2013 tog dåvarande regering fram en strategi för den arktiska regionen, som berör olika arktiska frågor och fastslår de svenska prioriteringarna för det arktiska samarbetet. Ett mycket bra initiativ för att samla en helhetssyn kring de arktiska frågorna. Strategin fick dock en del kritik när den togs fram, både i sak och på grund av att den inte förankrades i riksdagen. Det svenska ordförandeskapet, som strategin låg till grund för, likaså. Riksrevisionens granskning (RiR 2013:9) kritiserade att inriktningen och prioriteringarna inte var tillräckligt tydliga och att det också medförde att utbytet inte i alla delar varit effektivt, i den mån de gick att följa upp. I granskningsrapporten framhölls också brister i processer för implementering av Arktiska rådets rekommendationer i Sverige, samt brister i hur riksdagen hålls underrättad om det arktiska samarbetet.

Det finns flera skäl för ett framtagande av en ny strategi för den arktiska regionen. Dels för att den förra mer hade formen av ett program för det svenska ordförandeskapet än en långsiktig strategi, dels på grund av de brister som Riksrevisionen pekade på. Men framför allt finns också saker som förändrats och som kan föranleda nya eller förändrade prioriteringar. Isen smälter snabbare i Arktis än vad forskarna har förutsett, fiskebestånden flyttar sig snabbare och urfolkens möjligheter att säkra sin utkomst förändras på grund av klimatförändringarna. Ett stort forskningsarbete, på uppdrag av Arktiska rådet, om att bygga resiliens i Arktis är på väg att avslutas. Samtidigt håller ett nytt globalt klimatavtal på att träda ikraft vilket bör påverka förutsättningarna för klimatsamarbetet kring Arktis. Behovet av överenskommelser om att skydda känsliga områden från oljeborrning måste tas på större allvar. Och de ökade spänningarna som en följd av Rysslands olagliga annektering av Krim påverkar också säkerhetsläget i Arktis.

Sålunda finns starka skäl att se över den befintliga strategin och bygga vidare på den, att förtydliga och eventuellt ompröva tidigare ställningstaganden samt ta in ny kunskap och nya behov. En ny eller uppdaterad Arktisstrategi bör också förankras tydligare i riksdagen. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

Sara Karlsson (S)