Motion till riksdagen
2016/17:629
av Mathias Tegnér (S)

Om modern brottslighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en spärrfunktion hos Bolagsverket och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är få saker vi med säkerhet vet. Ibland sägs det att en bara vet att en har fötts och att en kommer dö. Om det är riktigt eller ej är väl en fråga för filosofin. Hur som haver, tyder mycket på att den moderna brottsligheten har skiftat både utseende och modus operandi. Om han, för det är ofta en han, under förra årtusendet använde dynamit och kofot, så har han idag ofta e-legitimation och andra typer av moderna verktyg.

Det finns en risk att organiserad brottslighet idag bland annat finansierar sin verksamhet genom att begå en stor mängd brott av ekonomisk karaktär, där risken för upptäckt är liten. Det är mycket enkelt att starta ett företag, vilket är bra. Samtidigt är det viktigt att personer som dokumenterat missbrukar de institutionaliserade organisationsformer som finns, inte ges möjlighet att fortsätta göra så. Det bör därför finnas någon form av spärrfunktion vid nystart av bolag samt bolagsförvärv. Därför måste ett dylikt direktiv ges bolagsverket. Vad som ovan anförs om bolagsverket bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

 

 

Mathias Tegnér (S)