Motion till riksdagen
2016/17:626
av Hanna Westerén (S)

Särlösningar för Gotland vid eventuell regionbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att tydliggöra Gotlands behov av särlösningar vid ett eventuellt bildande av en storregion och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är viktigt att markera att Gotlands läge mitt i Östersjön innebär speciella förutsättningar vid en sammanslagning till en storregion, särskilt rörande infrastruktur och transporter, arbetsmarknad, näringsstruktur, internationellt samarbete och försvarspolitik. Gotländska särlösningar behövs med hänsyn till att Gotland sedan 1971 haft ett gemensamt kommun- och landstingsuppdrag, hälso- sjukvård, arbetsmarknad, särskild ställning som ö-region inom EU, trafik- och infrastruktur, kultur samt att ö-läget skapar speciella villkor kring demokrati och inflytande i en storregion.

För hälso- och sjukvården kan tillhörigheten till en större region få betydelse ur flera aspekter. En är möjligheterna att bedriva en effektiv nivåstrukturerad vård kopplat till kompetensförsörjning, samlat i ett regionalt sammanhang vilket ger förutsättningar att finna bra lösningar.

Men för att hantera de stora skillnader som finns mellan Gotland och Stockholm behöver särskilda former för samarbetet utvecklas. En stor skillnad är som exempel det omfattande vårdvalssystem som Stockholms läns landsting har jämfört med Gotland. Stockholmsmodellen är inte överförbar till Gotland. Eventuella vårdval får inte innebära att nödvändig vård inte ges på Gotland. Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att personer som bor och vistas på Gotland även fortsättningsvis ska tillförsäkras ett gott omhändertagande vid akuta tillstånd. Detta innebär att det måste finnas ett akutsjukhus på Gotland. Det är också viktigt att framhålla att Gotlands nuvarande organisering i en region gett förutsättningar till nära samarbete med primärkommunal verksamhet. Det är angeläget att bevara och ha förutsättningar att fortsätta utveckla detta.

Det är viktigt att poängtera det angelägna i att Gotland kan bibehålla det regionala utvecklingsanslaget och beslutanderätten över dessa medel, detta måste säkras via ett riksdagsbeslut. Gotland är en region som har ö-status inom EU och bibehållandet av detta måste säkras.

Kultursektorn är ytterligare ett område där skillnaderna mellan Gotland och Stockholm är stora. Region Gotland ingår sedan 2011 i kultursamverkansmodellen, Stockholms läns landsting gör det inte. Att den ena regionen är med i samverkansmodellen och den andra inte måste hanteras i den fortsatta processen.

Oavsett utfall måste Gotlands nuvarande regionala kulturinstitutioner finnas kvar. De regionala kulturinstitutionerna spelar en stor roll i det gotländska samhället och bidrar till ett högt kulturutbud, särskilt viktigt på Gotland då åtkomsten till andra regioners utbud är begränsad. Regeringen bör beakta Gotlands unika förutsättningar och möjliggöra särlösningar vid en eventuell regionbildning, särlösningar som säkerställer en fortsatt god samhällsservice på Gotland.

 

 

Hanna Westerén (S)