Motion till riksdagen
2016/17:599
av Sara Karlsson m.fl. (S)

Avtals- och tjänstepensionsavsättningar för nämndemän


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att på sikt förändra regelverket så att den med uppdrag som nämndeman inte förlorar delar av sin avtals- eller tjänstepension, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I Sverige finns omkring 8 000 nämndemän som tjänstgör i tingsrätter, hovrätter, förvaltningsrätter och kammarrätter. Alla landets nämndemän har en väldigt viktig roll i vårt rättssystem. Systemet med våra nämndemän bygger på grundidén att nämndemännen ska vara folkets representanter vid domstolarna. Därför behöver nämndemannakåren i sin sammansättning, så långt som möjligt, återspegla förhållandena i samhället avseende ålder, kön och etnisk bakgrund. Det största problemet vad gäller representativitet är att dagens nämndemän är betydligt äldre än ett genomsnitt av befolkningen.

För att kunna utföra uppdraget som nämndeman har denne rätt att vara ledig från sin ordinarie anställning i den utsträckning som behövs. Om uppdraget som nämndeman innebär förlorad inkomst, har nämndemannen rätt att få ersättning för faktisk inkomstförlust. Grundarvode vid tjänstgöringstid som är kortare än 3 timmar är 250 kronor per dag och 500 kronor per dag vid tjänstgöringstid 3 timmar eller längre. Både arvodet och ersättningen för inkomstförlust är pensionsgrundande till den allmänna pensionen. Dock har nämndemän inte rätt att få ersättning för eventuellt förlorad tjänste- eller avtalspension. Vilket leder till att de får lägre tjänste- eller avtalspension på grund av sitt uppdrag.

Att förändra detta, så att nämndemän på grund av sitt uppdrag inte förlorar tjänste- eller avtalspension, skulle med säkerhet underlätta rekryteringen av yngre och medelålders nämndemän. På så vis skulle nämndemannakåren bättre representera genomsnittet av befolkningen.

 

 

Sara Karlsson (S)

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Hans Ekström (S)