Motion till riksdagen
2016/17:597
av Adnan Dibrani och Mattias Jonsson (båda S)

Minskad användning av plastpåsar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verka för minskad användning av plastpåsar till förmån för alternativa lösningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Plastpåsar har blivit allt mer ifrågasatta och förbud har införts ensidigt i en rad länder. Frankrike är det senaste i raden av länder som kommer att totalförbjuda plastpåsar. Det är redan nu förbjudet att packa varor i plastpåsar och till januari 2017 ska landets alla plastpåsar ha fasats ut. Frankrikes regering menar att man förutom att gynna miljön även kan tjäna pengar på plastförbudet. I stället för att importera billiga plastpåsar från Kina menar man att franska företag nu kan producera biologiskt nedbrytbara påsar av majs eller potatis, likt de som finns i vissa svenska butiker i dag. Italien, Belgien och Irland har genom beskattning och ekonomiska styrmedel minskat sin användning av plastpåsar med upp emot 94 procent.

Inom EU har man beslutat om nya regler som ska minska användningen av plastpåsar med tjocklek upp till 50 mikrometer. Vi anser att regeringen bör verka för en minskad användning av plastpåsar i Sverige.

Plastpåsar är skadliga för fisk och natur i världshaven. Plastpåsar som följer med ut till havs hamnar exempelvis ofta i magen hos djur och kan döda valar, sälar, fåglar och hotade sköldpaddsarter. I Medelhavet finns cirka 250 miljarder plastartiklar i vattnet och skapar stora miljöproblem. Om vi ser på ännu närmare håll så har 94 procent av alla fåglar i Nordsjön, enligt en undersökning av Europakommissionen, plastpartiklar i sina magar. Eller för den delen när man åker båt längs västkusten så ser man plastavfall i var och varannan bergsskreva.

I plast tillsätts kemikalier och när plasten ”brutits ned” finns mikroplasterna kvar – även om de är för små att upptäcka för ögat. Detta hamnar i naturen, djuren och till slut i våra kroppar. Det tar runt 400 år för en plastpåse brytas ned i naturen.

Utöver denna nedskräpning, som både kostar miljontals kronor i renhållning och som förstör vår marina miljö med mikroplaster på ett sätt som inte går att beräkna kostnaderna av, så kan den påverka vår allt viktigare turism negativt.

Vi anser att regeringen ska verka för minskad användning av plastpåsar till förmån för alternativa lösningar. Målet måste vara att vi på sikt helt måste sluta använda plastpåsar.

 

Adnan Dibrani (S)

Mattias Jonsson (S)