Motion till riksdagen
2016/17:583
av Hanna Westerén och Anna-Caren Sätherberg (båda S)

Insatser för byggande av fler hyresrätter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om byggandet av fler hyresrätter, både i stad och på landsbygd, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hyresrätter är en nödvändig förutsättning för rörligheten på arbetsmarknaden. Bostadsbristen är på många orter hög vilket hämmar tillväxten. För att sätta jobben först och få igång byggandet behövs fler verktyg för att främja byggandet av fler hyresrätter. Byggandet av nya bostäder började falla direkt efter regeringsskiftet år 2006, när den borgerliga regeringen tog bort alla statliga investeringsstimulanser till byggsektorn. Nu ser vi en glädjande ökning av antalet nybyggda hyresrätter, men fortfarande är Sverige långt ifrån att möta efterfrågan. I år rapporterar så många som 240 av 290 svenska kommuner bostadsbrist, vilket är alarmerande och dessutom talar starkt för ytterligare insatser för tillkomsten av fler hyresrätter.

Anledningen till det låga bostadsbyggandet uppges bland annat vara alltför höga produktionskostnader, tidsödande överklaganden av detaljplaner och att tillgången till detaljplanelagd mark i attraktiva lägen är begränsad. Bland dem som drabbas värst är våra unga som får allt svårare att hitta någonstans att bo. Denna utveckling måste vändas. Med ytterligare satsningar på bostadsbyggande kan pessimism vändas till framtidstro.

Därför bör regeringen överväga ytterligare insatser för att stimulera ökat bostadsbyggande av hyresrätter, både i stad och på landsbygd – som på Gotland eller i Jämtland där de lokala arbetsmarknaderna är extremt beroende av tillkomsten av fler hyresrätter.

 

 

Hanna Westerén (S)

Anna-Caren Sätherberg (S)