Motion till riksdagen
2016/17:579
av Åsa Westlund (S)

Förändra regelverket för studerande vid sjukskrivning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över nuvarande regler så att studenter och arbetstagare får samma villkor vid sjukskrivning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Reglerna i studiestödsförordningen följer inte samma regler som gäller om man blir sjukskriven från ett arbete. Det här gäller för studerande som blir sjukskrivna:

Det innebär att om man som studerande först blir sjukskriven på 75 procent och sedan på 100 procent så har man ingen rätt att behålla sitt studiemedel från CSN. Varken under den perioden man är sjukskriven på 75 procent eller under den perioden man är sjukskriven på heltid. Hade man däremot blivit sjukskriven på 100 procent direkt så får man behålla studiemedlet.

Denna regel har drabbat många som är sjukskrivna för exempelvis utmattningssyndrom. Om man blir först sjukskriven till 75 procent, och efter en månad blir heltidssjukskriven i ett halvår så säger reglerna att man inte får behålla sitt CSN under den första sjukskrivningsperioden, eftersom man inte är helt studieoförmögen. Eftersom man inte hade rätt till CSN precis innan man blev sjukskriven på 100 procent så får man inte något studiemedel då heller. Det innebär att man i detta fall står utan inkomst under hela sjukskrivningsperioden. Regeringen bör därför överväga att ändra regelverket så att studerande får samma villkor som arbetstagare vid sjukskrivning.

 

Åsa Westlund (S)