Motion till riksdagen
2016/17:572
av Johanna Haraldsson (S)

ROT- och RUT-avdrag i utlandet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjligheten till ROT- och RUT-avdrag enbart ska gälla arbete som utförs inom landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som betalar skatt i Sverige har idag rätt att begära skatteavdrag för så kallade ROT- och RUT-tjänster. Avsikten med dessa avdrag har varit att begränsa svartjobb och skapa arbetstillfällen inom de berörda branscherna i Sverige. Idag kan du låta renovera din lägenhet i Spanien eller ha städhjälp i din sommarstuga i Österrike och göra skatteavdrag för arbetskostnaden i Sverige. Systemet tillåter alltså avdrag för arbete som utförs i bostad i andra EU-länder där de då inte alls ger någon effekt för fler vita jobb i Sverige. Genom utformningen av avdragen som gäller gynnar det enbart människor med höga inkomster som har de ekonomiska möjligheterna att ha ett semesterboende i utlandet och är inte heller försvarbart rent fördelningsmässigt.

Regeringen har gjort en del förändringar i avdragsrätten, för att dels minska den fördelningsmässiga snedvridningen, dels bromsa kostnadsutvecklingen och ge utrymme för andra angelägna investeringar. Men hittills har inte skattesubventionerna för arbete utfört i utlandet förändrats.

I mars 2012 tillkännagav riksdagen som sin mening för regeringen att den skulle ta initiativ till en utredning för att bedöma hur övriga EU-länder hanterar frågan, eftersom det enligt uppgift fanns liknande system runt om i EU som sätter stopp för avdrag på tjänster vid landets gräns. Detta som ett sätt att hitta vägar för att kunna avskaffa möjligheten till ROT- och RUT-avdrag i utlandet som också var en del av riksdagens uttalade vilja.

Inget har ändrats sedan dess förutom att kostnaden för avdragen i utlandet har ökat. Därför anser jag precis som riksdagen gjorde redan 2012 att regeringen bör rikta blickarna mot övriga EU-länder och sedan återkomma till riksdagen med ett förslag om att avskaffa möjligheten till ROT- och RUT-avdrag i utlandet. 

 

Johanna Haraldsson (S)