Motion till riksdagen
2016/17:547
av Niclas Malmberg (MP)

Gör konstnärsstipendier pensionsgrundande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra konstnärsstipendier pensionsgrundande och tillkännager detta för regeringen.

Dagens lagstiftning

Bestämmelser om pensionsgrundande inkomst finns huvudsakligen i 59 kap. socialförsäkringsbalken. Enligt 59 kap. 2 § är det Skatteverket som ska beräkna den pensionsgrundande inkomsten för varje individ baserat på de inkomster som är pensionsgrundande och som individen haft under det aktuella intjänandeåret.

När det gäller frågan vilka inkomster som är pensionsgrundande är utgångspunkten att det är förvärvsinkomster och därmed likställda ersättningar som är pensionsgrundande, se 59 kap. 3 §. Detta innebär att till exempel inkomster av kapital inte grundar rätt till pension. De pensionsgrundande inkomsterna ska utgöras av antingen inkomst av anställning eller inkomst av annat förvärvsarbete. I 59 kap. 13 § ges en uppräkning av vilka typer av sociala förmåner som räknas som inkomst av anställning. Det finns vissa undantag då inkomster som till sin typ är pensionsgrundande ändå inte räknas som pensionsgrundande, exempelvis ersättningar som understiger 1 000 kronor under ett år. Dessa regler finns i 59 kap. 22–31 §§.

Utvidgat undantag för stipendier

Stipendier är enligt huvudregeln inte pensionsgrundande. Undantag finns dock. Enligt 59 kap. 12 § ska sådant forskarstipendium (Marie Curiestipendium) som ges ut direkt eller indirekt av Europeiska unionen och som betalas ut av en fysisk person bosatt i Sverige eller en svensk juridisk person i skattehänseende tas upp i inkomstslaget tjänst. Den som betalar ut ett sådant stipendium är då att se som arbetsgivare och ska betala fulla arbetsgivaravgifter för stipendiet. Dessa stipendier ska därför i pensionshänseende räknas som inkomst av anställning, och de är därmed pensionsgrundande. Bestämmelsen lyder:

59 kap. 12 §

Som inkomst av anställning räknas stipendium (Marie Curiestipendium) som enligt 11 kap. 46 § inkomstskattelagen (1999:1229) ska tas upp som intäkt i inkomstslaget tjänst. Detta gäller dock endast om stipendiet har betalats ut av

1. en fysisk person bosatt i Sverige, eller

2. en svensk juridisk person.

Den som har betalat ut ett sådant stipendium anses som arbetsgivare.

För denna typ av stipendium har lagstiftaren således gjort ett undantag från regeln att stipendier inte är pensionsgrundande. Det är som nämnts fråga om ett stipendium där utbetalare betraktas som arbetsgivare och mottagaren redovisar inkomsten i inkomstslaget tjänst.

Arbetsstipendier som utges till konstnärer bör kunna betraktas på samma sätt, för att komma bort från dagens situation där den tid som konstnären klarar sin försörjning genom arbetsstipendiet resulterar i lägre pension.

 

 

Niclas Malmberg (MP)