Motion till riksdagen
2016/17:546
av Niclas Malmberg m.fl. (MP)

Friluftsorganisationers skattestatus


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utvidga undantaget i socialavgiftslagen (2000:980) till att vid sidan av idrottsorganisationer också inkludera friluftsorganisationer och tillkännager detta för regeringen.

Ge friluftsorganisationer samma skattestatus som idrottsorganisationer

Undantaget i socialavgiftslagen (2000:980) innebär att organisationer som är medlemmar i Riksidrottsförbundet kan ge ersättning som uppgår till ett halvt basbelopp (för närvarande ca 22 000 kr/år) till sina medlemmar utan att behöva betala sociala avgifter. Friluftsorganisationerna var tidigare organiserade under Riksidrottsförbundet. Sedan man valde att istället bilda Svenskt Friluftsliv är det lagmässiga stödet för att undantaget i socialavgiftslagen självklart ska tillämpas borta. I praktiken innebär det att helt likvärdiga verksamheter riskerar att beskattas olika, dvs. olika regler tillämpas om du t ex paddlar kanot inom en idrottsförening eller inom en friluftsförening.

Skatteverket beslutade visserligen 1999 att Friluftsfrämjandet skulle ges detta undantag, och denna slutsats är inarbetad i Skatteverkets riktlinjer. I Skatteverkets meddelande, SKV M 2016:2, sidan 11, nämns Friluftsfrämjandet och den dom som kom 1999. Men det måste tydliggöras att samma tillämpning ska gälla samtliga föreningar som är organiserade under Svenskt Friluftsliv.

Mot bakgrund av detta bör riksdagen ge regeringen till känna att socialavgiftslagen bör justeras, så att samma skatteregler gäller oavsett om en förening väljer att tillhöra Riksidrottsförbundet eller Svenskt Friluftsliv.

 

Niclas Malmberg (MP)

 

Emma Nohrén (MP)

Emma Hult (MP)