Motion till riksdagen
2016/17:537
av Lotta Finstorp (M)

Försäljning av viltkött direkt till konsumenten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förenkling av försäljningen av viltkött och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Viltkött är en outnyttjad resurs. För att få säljas till konsumenter krävs att köttet hanteras av vilthanteringsanläggningar som är ett godkänt slakteri för vilt. När jägarna har fyllt sina egna frysar lönar det sig inte för dem att sälja och gå ut på marknaden med överskottet av köttet. Dels för att det kräver pappersarbete, dels för att resan till vilthanteringsanläggningarna kan kosta mer än vad de i slutändan får betalt för köttet.

Kött från vildsvin måste även kontrolleras för eventuell förekomst av trikiner, som ska genomföras av personer som genomgått en utbildning och fått godkännande av Livsmedelsverket. Trikintester är nödvändiga för att garantera att köttet är riskfritt för konsumenten, men det bör gå att utföra det på ett enklare sätt. Hanteringen av köttet blir både kostsam och krånglig vilket kraftigt minskar incitamentet för jägaren att sälja det. Det här resulterar i att mycket viltkött aldrig når ut utanför jägarkretsen. Exempelvis kommer endast runt 15 procent av vildsvinsköttet ut i handeln. För att öka tillgången på viltkött i handeln och bättre ta tillvara på den resurs som viltet innebär bör vi förenkla försäljningen av viltkött direkt till konsumenten.

 

 

Lotta Finstorp (M)