Motion till riksdagen
2016/17:500
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Fartygsrutter genom skyddsvärda områden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fartygsrutter och oljeutsläpp i Östersjön och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Östersjön är en av Sveriges viktigaste transportleder. Fartygstrafiken är intensiv och förväntas öka under kommande år. Varje dygn är cirka 2 000 fraktfartyg, utöver färjor och fiskebåtar, i rörelse i Östersjön. Mer än 50 000 fartyg passerar centrala Östersjön ost och väst om Gotland varje år, till och från hamnar i norra Östersjön och Finska viken. Fartygstransporter är ur ett klimatperspektiv ett bra transportsätt för stora volymer gods och har därför en given roll i mixen av transportmedel som kommer att behövas även i framtiden.

Sjöfartens samlade utsläpp av svaveloxider (SOx) och kväveoxider (NOx) till luft, liksom det stora antal oljeutsläpp som fortfarande sker i Östersjön, är dock ett betydande miljöproblem. Utsläpp av olja från fartyg är redan idag förbjudet i alla delar av Östersjön men mellan år 2005 och 2009 registrerade Kustbevakningen 1 510 oljeutsläpp enbart i svenska vatten. Därtill tillkommer ej ännu upptäckta utsläpp. Endast i ett fåtal fall leder registrering av ett utsläpp till straff eller föroreningsavgift för fartyget som begått utsläppet.

Oljeutsläpp kan generellt indelas i tre kategorier:

  1. Stora utsläpp från oljetankers lastrum vid kollisioner, grundstötningar eller andra olyckor.
  2. Stora utsläpp av fartygsbränsle, bunkerolja från större lastfartyg vid kollisioner, grundstötningar eller andra olyckor.
  3. Utsläpp av olika typer av olja eller oljeblandat vatten från maskinrum, mindre tankar m.m.

Huvuddelen av de registrerade oljeutsläppen i Östersjön är utsläpp av kategori 3. Idag korsar några av de mest trafikerade rutterna rakt genom marina Natura 2000-områden samt andra skyddsvärda områden. Även små utsläpp av olja och andra kemikalier kan få stora konsekvenser för havsmiljön om de sker i känsliga områden. För att minska skadliga effekter på havsmiljön av sjöfartens utsläpp till luft och vatten bör därför de mest trafikerade fartygsrutterna ledas bort från Östersjöns mest känsliga områden.

Under det gånga året har vissa framsteg gjorts, och kartläggningar påbörjats. Det är dock tydligt att mer behöver göras. Östersjön är fortfarande ett av världens sjukaste innanhav – och gemensamt med andra Östersjöländer bör Sverige öka sina ansträngningar för att vända den negativa utvecklingen vi ser i vårt nära vattenområde.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)