Motion till riksdagen
2016/17:50
av Johan Hedin (C)

med anledning av skr. 2015/16:192 Handlingsplan 2016–2018 till skydd för barn mot människohandel, exploatering och sexuella övergrepp


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en självständig och oberoende nationell rapportör och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Människohandel pågår i Sverige varje dag, året runt. Människohandel bland annat för sexuella ändamål, för tvångsarbete och för att begå brott. Bland annat försvinner många ensamkommande barn en kort tid efter att de har ansökt om asyl och det kan antas att en del av dessa utsätts för människohandel och barn utsätts även för exploatering och sexuella övergrepp efter ha blivit kontaktade via internet.

Centerpartiet välkomnar att regeringen nu bygger vidare på alliansens strävan att skydda barn mot människohandel, exploatering och sexuella övergrepp och att den presenterar en ny handlingsplan till skydd för barn mot människohandel. Kunskapen kring hur många barn som utsätts för, eller ligger i riskzonen för att utsättas för människohandel, exploatering eller sexuella övergrepp måste öka och svenska myndigheter måste ta krafttag för att stoppa fler barn för att utsättas.

 

Polismyndigheten har sedan 1998 varit nationell rapportör i frågor om människohandel. I detta ingår bl.a. att samla in uppgifter om omfattningen av människohandel i Sverige och mellan Sverige och andra länder. Den nationella rapportören presenterar dessa uppgifter i en årlig rapport jämte förslag till åtgärder för att förbättra bekämpningen av människohandel. Det är bra. Den nationella rapportören gör ett gediget arbete men Centerpartiet ser en fara i att rapportören är knuten till en myndighet. Detta innebär bland annat en fara för att siffror inte kommer fram i det ljus som krävs för att frågan ska lyftas på alla plan. Vi anser därför att Sverige ska införa en självständig och oberoende nationell rapportör med ansvar för samtliga former av människohandel. En självständig och oberoende nationell rapportör med ansvar för samtliga former av människohandel skulle kunna organiseras i en egen myndighet eller inom en befintlig myndighet, men den bör inte vara knuten till en myndighet som är så nära kopplad till den utmaning som rapportören är ämnad att belysa.

 

 

 

Johan Hedin (C)