Motion till riksdagen
2016/17:5
av Robert Stenkvist och Stefan Jakobsson (båda SD)

Partipolitiskt neutrala lärare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att föra in i skollagen att lärare i svenska skolan ska vara partipolitiskt neutrala i sin yrkesverksamhet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Med jämna mellanrum har det kommit fram tillförlitliga uppgifter om att lärare i sin undervisning tagit ställning rent partipolitiskt. Ofta har det rört sig om att läraren i fråga har uttryckt missaktning för något parti baserat på personliga preferenser. Självklart ingår det i samhällskunskap att läsa om och diskutera de olika politiska partierna och vårt politiska system. Att läraren talar om för eleverna vilket parti de skall föredraga eller absolut inte föredraga strider dock mot grundläggande principer i vår demokrati. Det är just dessa tendenser vi i Sverige gärna kritiserar andra nationer för. Vi måste dock vara självkritiska och inse att allt inte är demokratiskt perfekt i vårt eget land.

Vi vill att en paragraf förs in i skollagen om att lärare som undervisar i skolan skall vara partipolitiskt neutrala. Bryter läraren mot denna regel skall varning ges. Efter varning skall det vara indragen legitimation och avsked som gäller. 

 

 

Robert Stenkvist (SD)

Stefan Jakobsson (SD)