Motion till riksdagen
2016/17:494
av Gunilla Nordgren (M)

Justering i föräldraförsäkringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att göra en justering i föräldraförsäkringen och göra den mer flexibel och införa en möjlighet till parallell utbetalning i föräldraförsäkringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vissa akuta situationer, som när bägge föräldrarna behöver vara på sjukhus med ett allvarligt sjukt barn, kan barnets syskon behöva någon annan vuxen som tar hand om dem. Det är numera möjligt för en förälder att överföra rätten till ersättning till annan person, till exempel mor/farföräldrar, att vara hemma med sjukt barn i hans/ hennes ställe. Däremot är möjligheten för fler personer att få ut ersättning samtidigt begränsad.

Vid allvarlig sjukdom har bägge föräldrarna rätt till tillfällig ersättning för samma barn samtidigt, men det finns ingen rätt för flera personer/anhöriga samtidigt att få ersättning för att ta hand om barnets syskon. I sådana situationer där bägge föräldrarna tvingas vara på sjukhus med allvarligt sjukt barn är tack och lov inte så vanliga, men föräldraförsäkringens regler för tillfällig föräldrapenning borde kunna vara så flexibla att det skulle kunna finnas möjligheter för andra yrkesarbetande anhöriga eller andra personer att få rätt till ersättning för att ta hand om syskon till ett barn som är så allvarligt sjukt så att bägge föräldrarna behöver vara på sjukhus samtidigt.

 

 

Gunilla Nordgren (M)