Motion till riksdagen
2016/17:461
av Björn Söder m.fl. (SD)

Kostnaden för fredsbevarande insatser som ODA


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen inom OECD-Dac ska föreslå ett förändrat regelverk enligt vilket kostnader för fredsbevarande styrkor under FN-mandat ska räknas och tillkännager detta för regeringen.

Inledning

Förutom ekonomisk tillväxt är den viktigaste faktorn som skyddar mot återupptaget våld i postkonfliktsituationer fredsbevarande trupper. Fredsbevarande trupper skapar inte bara fred utan hjälper även till att bygga förtroende för eventuella investerare i landet. Stationering av fredsbevarande trupper är dyrt, samtidigt så visar forskningen att sådan stationering i det långa loppet sparar pengar eftersom det minskar risken för återupptagen konflikt. Därför bör sådana kostnader räknas som ODA.

Avskrivning av kostnad

Forskning på postkonfliktsamhällen i Afrika visar att sådana samhällen löper en genomsnittlig risk på 40 % att återfalla i inbördeskrig inom ett decennium och att en budget för fredsbevarande styrkor motsvarande 100 miljoner USD/år minskar den risken till 17 % (dessa siffror förstås i sitt sammanhang. De är rent akademiska och eftersom varje konflikt är på sitt sätt unik kan de inte användas som exakt mätsticka. De ger däremot en fingervisning och är de bästa data som finns tillgängliga). Fredsbevarande är med andra ord dyrt, men samtidigt billigare än återupptagen konflikt.

Enligt beräkningar har konflikten i Syrien sedan 2011 kostat 275 miljarder USD. Om en fredsbevarande insats minskar risken för en återupptagen konflikt med 23 procentenheter, under antagandet att en återupptagen konflikt skulle vara lika länge som den vi nu ser, så innebär insatsen en besparing på 63,25 miljarder USD. Över en tioårsperiod skulle den fredsbevarande insatsen kosta 1 miljard USD. Detta är dock den ekonomiska aspekten. Den humanitära är naturligtvis långt viktigare, och Sverigedemokraterna anser att fredsbevarande styrkor är viktigt oavsett det ekonomiska utfallet.

Den ekonomiska effekten leder dock till slutsatsen att fredsbevarande insatser skapar ett mervärde; samma slutsats drogs av en expertpanel inom Copenhagen consensus år 2008. Det ekonomiska mervärdet betyder att OECD-länder bör kunna skriva av kostnaden för fredsbevarande insatser från sina biståndsbudgetar, med en viss procentuell begränsning.

När en viss fredsbevarande insats expanderar i antalet trupper drabbas den också av avtagande avkastning. Eftersom kostnaden för den fredsbevarande insatsen till viss del kommer att stå i konkurrens med det övriga biståndet är det viktigt att samfundet hittar en storleksmässigt optimal nivå för att hålla freden i varje enskild konfliktsituation.

 

 

Björn Söder (SD)

 

Jeff Ahl (SD)

Pavel Gamov (SD)

Johnny Skalin (SD)